27 čec, 2017 Kategorie: Zdravé sezení Zobrazení: 2515

Změňte své nezdravé návyky sezení

Sedavý styl života

Všichni víme, že se naši předkové hýbali více a častěji. Jsme si vědomi, že v dnešní době stráví většina lidí sezením v práci, před obrazovkami, cestováním až 55 % dne. Tento fakt výrazně ovlivňuje zdravotní stav lidské populace. Negativní dopady pasivního životního stylu se často projevují už v dětství. Bolesti zad, napětí šíjového svalstva, bolesti hlavy, problematika nadváhy, omezená schopnost koncentrace.  Tyto problémy se kolem nás vyskytují stále častěji nezávisle na zdravotní kondici, zaměstnání nebo věku. Řešení může být často docela jednoduché. Změňme způsob života, hýbejme se častěji.

Přistihněme se někdy do jakých krkolomných pozic na židli se dostáváme. Vzpomeňte si na chvíle, kdy už prostě nevíte, jak si sednout, každá pozice je nepohodlná. Je to zkrátka tím, že sedáváme v jedné pozici příliš dlouho. Lidský mozek je chytrý, sám si vynutí změnu a my se doslova na židli hemžíme. Vážnější problém nastává ve chvíli, kdy tělo začne vnímat bolest a spustí řadu obraných mechanizmů.

Nejde samozřejmě jen o dobu sezení, ale také o židli na jaké člověk sedí a o polohu jakou na ní zaujímá. Snahou ergonomie sezení je dosáhnout a udržet tzv. neutrální nastavení páteře, aby nastavení jednotlivých segmentů těla bylo co nejoptimálnější. Ze zkušenosti se to příliš nedaří a opak je pravdou. Vyhrbená bederní páteř, kulatý hrudník, předsunuté ramena, krk i hlava – všechny tyto odchylky vytváří nadměrné a nerovnoměrné zatížení svalů, vazů a meziobratlových plotének. Tyto navyknuté polohy se následně přenáší i do aktivit běžného života, náš mozek si je osvojí a tělo se jim přizpůsobí.

8 hodin denně, 5 dní v týdnu, 12 měsíců v roce shrbeného sezení na židli, může být předpokladem rozvoje nepříjemných zdravotních komplikací. Chronické potíže pohybového aparátu často ovlivňují nejen člověka samotného, ale také jeho osobní vztahy s ostatními a pracovní výkonnost. Bojujete-li se sezením na pracovní židli a nedostatkem pohybu, udělejte pro sebe změnu. Výběr správné pracovní židle a přínosné režimové návyky sezení mohou být jednou z prvních změn, kterou můžete udělat pro spokojený životní styl.