24 čec, 2017 Kategorie: Zdravé sezení Zobrazení: 6441

Sezení na klekací židli pomáhá v těhotenství

Těhotenství a sezení na klekací židli

Ženské tělo během těhotenství prochází mnoha fyziologickými změnami. Nejedná se pouze o změny způsobené hormonálními pochody, ale dochází také ke změnám pohybového aparátu. S růstem dítěte se mění zatížení těla, kdy se těžiště ženy posouvá vpřed a zároveň je výrazně ovlivněn stereotyp dechu, jelikož je omezený pohyb bránice. Hormonální vlivy v rámci přípravy k porodu způsobují rozvolnění svalové a vazivové tkáně. Svaly břišní stěny i pánevního dna se adaptací prodlužují a stávají se slabšími. Tyto změny často způsobují klopení pánve vpřed a zvýraznění křivky v bederním úseku páteře. Změny tahových a tlakových poměrů v oblasti pánve a bederní páteře jsou často zdrojem diskomfortu, únavy a bolesti.

Sezení během těhotenství má vliv nejen na tělo matky, ale také na samotné dítě. Budoucí matky by si proto měly vytvořit zdravé návyky sezení, aby se jim i dítěti dařilo dobře. Správný sed navíc může být prevencí rozvoje bolesti v zádech. Co se týče sezení na klasické židli, těhotné ženy by měly věnovat pozornost samotné židli, na které sedí. Dobrá opěrka zad, výška sedu, délka sedáku – to jsou důležité parametry, aby nedocházelo k nadměrnému vyhrbení nebo prohnutí páteře. Při sezení na židli by nemělo dojít k utlačení nebo zhoršení prokrvení a návratu krve z dolních končetin.

Těhotenství a zdravé sezení

Je třeba zdůraznit, že sezení na klasické židli prokrvení těla příliš neprospívá, jelikož tělo s dolními končetinami svírá cca 90 stupňů a průtok krve je ztížený. Obdobně cirkulaci nepřispívají pozice sedu s nadměrným předkláněním.

Marie Scholasterová (na fotografii v 30tt), laborant kontroly kvality ve farmaceutické společnosti, se s námi podělila o svou zkušenost s klekací židlí během těhotenského období:

„ Sedavá práce u počítače je namáhavá pro záda. O to více v těhotenství, kdy vám každý měsíc roste bříško. Já jsem v tomto období hodně trpěla bolestí v bederní části zad. Vydržet sedět denní pracovní dobu na kancelářské židli bylo utrpěním. Protahování ani krátké pauzy a procházky po kanceláři mi nepomáhaly. Po opětovném usednutí na kancelářskou židli se bolest vždy ozvala znovu. Záchranou a úlevou pro mne byla klekací židle. Střídání klekací a kancelářské židle mi pomohlo zvládnout období těhotenství jak v práci, tak i doma bez bolesti. Na klekací židli nedám dopustit a vřele ji doporučuji všem těhotným ženám. “ 

Klekací židle může být východiskem pro těhotné ženy, které ještě musí chodit do zaměstnání nebo si jen chtějí odpočinout v sedě na židli. Klekačka často přináší ženám úlevu v zádech, protože zapřením o holeně, dochází k odlehčení přetíženého úseku bederní páteře. Klekací židle navíc pomáhá výhodně nastavit křivku beder a najít pohodlnou pozici k sezení. Těhotné ženy tak mohou při práci a povinnostech pohodlně sedět déle a bez bolesti. Vzpřímené držení těla a otevřený úhel v oblasti kyčelních kloubů navíc stimuluje prohloubené dýchání a návrat krve z dolních končetin, čímž působí preventivně proti otokům.