17 zář, 2017 Kategorie: Zdravé sezení Zobrazení: 4469

Proč nás při sezení na židli bolí záda?

Bolest zad ze sezení na židli

Společnost, zaměstnání a způsob života nás nutí sedět značnou část dne. Týká se nás to všech. Ať už doma, ve škole, v práci, na konferenci, při cestování nebo volnočasových aktivitách. Když sedíme, máme tendenci ustrnout v jedné pozici po dlouhý čas. Postupně pak přichází diskomfort, napětí a bolest. Proč tomu tak je?

Náš mozek má rád různorodost, změny a podněty které přichází ze všech možných receptorů těla a na tyto informace pružně reaguje a přizpůsobuje se jim. Potíž nastává ve chvíli, kdy tyto signály do nervové soustavy nepřichází a náš mozek přestane vnímat tělo a pozici v jaké se nachází – jednoduše vypne a tělo se přizpůsobí prostředí, ve kterém se nachází.

Při sezení se typicky jedná překlopení pánve vzad, vyhrbení a předsunutí ramen i hlavy. Tělo využije tzv. pasivní stability, to znamená že v dané oblasti vyčerpá rozsah pohybu a zavěší se do pasivních vazivových struktur. Po určité období se nic neděje, avšak pouze do té doby, než napětí v určité oblasti překročí svou mez a receptory začnou zásobovat mozek informacemi, že něco není v pořádku. Začneme vnímat diskomfort, staneme se neposednými, netrpělivými, v napětí, dokud se jednou tyto signály změní v bolest. Centrální nervová soustava si pocitem bolesti chce vynutit změnu. Pokud ji tělu a mozku nedáme, bolest se prohlubuje, fixuje a může se stát začarovaným kruhem.

Přečtěte si několik tipů pro změnu sezení nebo si prohlédněte naši nabídku ergonomických klekacích židlí.

Jak dlouho sedět?

Postavte se a hýbejte se každou půl hodinu. Je to často, ale mozek přestane vnímat pozici už po 10 minutách. Měňte židle a způsoby, jak sedíte. To povede k pozitivním změnám zatížení těla. Další alternativou může být práce vestoje.

Jak správně sedět?

Pozice se odvíjí od židle, na které sedíte. Vyvarujte se vyhrbení a překlopení pánve vzad, k tomu slouží bederní opěrky – pokud nemáte bederní opěrku, zkuste si srolovat ručník do oblasti beder. Nezapomeňte, že u většiny židlí si můžete nastavit výšku sedáku, výšku zádové opěrky a vzdálenost opěrky od sedáku.

Jak často sedět?

Čím méně, tím lépe!