17 lis, 2017 Kategorie: Zdravé sezení Zobrazení: 3629

Pánev je základnou pohodlného sedu nejen na klekačce

Pánev je základnou pohodlného sedu nejen na klekačce

Vliv klekací židle na vzpřímené držení páteře byl zmíněn v minulých příspěvcích. V kontextu ergonomického sezení je třeba zdůraznit rovněž pozici pánve, která má enormní vliv na výsledné držení těla na židli. Velmi podstatným faktorem je výška pánve v porovnání s výškou kolen. V případě, že je pánev níže než kolena, automaticky dochází ke klopení pánve vzad, vyhrbení bederní páteře, nadměrnému zatížení struktur bederního úseku a také ke kompenzačnímu předsunutí ramen i hlavy. Paralelní výška pánve a kolen s sebou nese téměř identická omezení. Bohužel je takto uzpůsobena velká část židlí, gaučů, sedaček v autě i dopravních prostředcích apod.

Klekací židleMnohem výhodnější situace nastává, kdy je pánev výše než kolena, což umožní lépe nastavit pánev pro napřímení celé páteře. Nejde jen o statickou polohu pánve, ale také o volnost pohybu pánve, tedy mít možnost klopit ji vpřed a vzad podle potřeby. Všechny ergonomické židle by měly tento parametr splňovat.

Pokud výšku pánve vztáhneme na klekací židli, tak je pánev na klekačce výrazně výše než kolena. Důsledkem těchto poměrů je otevření úhlu mezi stehny a trupem. Tento otevřený úhel redukuje zatížení a tlak v bederní páteře přibližně o polovinu při porovnání se sezením na klasické židli. Klekací židle má navíc mírně nakloněný sedák od horizontální roviny, tak aby bylo dosaženo výhodného postavení pánve automaticky. Klekačka usnadňuje pohyb pánve, který je podstatný pro manipulaci v pracovním prostředí.

TIP: Vyzkoušejte se posadit na různé typy židlí, u kterých je pánev níže a následně výše oproti kolenům. Důsledek pocítíte ihned sami na sobě.